Därför spelar vi på lotto

Storvinst på Lotto

Varför spelar vi på lotto när vi vet att chanserna att vinna är små? Här nedanför får du svaret på denna fråga!

Vi tror att vi är närmre än vi är

Nära skjuter ingen hare brukar det heta. Detta ordspråk beskriver hur det egentligen ligger till, men när vi spelar på lotto tror vi att vi nästan har vunnit och försöker därför på nytt. Detta trots att vi inte ens var i närheten. Problemet är att vi tror att vi var nära när vi fick till exempel hälften av numren rätt. Därför köper vi genast en ny kupong. Men även om du tror att du varit nära att vinna, var du i själva verket betydligt längre ifrån än du någonsin kan ana.

Vi förstår inte sannolikheten

Våra hjärnor har utvecklats tillräckligt mycket för att få en uppfattning om vissa siffror, men inte de enormt höga oddsen för att vinna på lotto. Vi kan till exempel enkelt förstå skillnaden mellan ett företag som har 10 anställda och ett företag som har 100 anställda eller 1 000. Ju större siffrorna blir. Mycket större siffror än så har egentligen aldrig varit relevanta under den större delen av mänsklighetens historia. Det fanns exempelvis ingen som behövde räkna de miljontals grässtrån som ett fält innehåller eller de miljoner stjärnorna på himlen.

Dåliga odds

Därför är odds som 1 på 6 724 520, vilket är sannolikheten för att få 7 rätt på Lotto, ett så pass stort tal att vi får svårt att egentligen greppa det. Det låter inte så mycket sämre för oss än till exempel 1 på 100 000, åtminstone inte förrän vi tar oss tid att tänka efter mer noggrant. Om oddset för 7 rätt på Lotto istället skulle vara 1 på 3 000 000, skulle det förmodligen inte göra att det kändes mer än dubbelt så sannolikt att få det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *